Valitse sivu

Sysmän kunnanvaltuutetut ovat työstäneet syksyn 2024 aikana yhteistä näkemystään tulevaisuuden Sysmästä. Tahtotila -projekti päättyi lokakuun lopussa, ja projektin tulokset esiteltiin kunnanvaltuuston iltakoulussa 18.11.2024.

Valtuutetut kävivät kevään 2024 aikana valtuuston pj. Veikko Kotolahden, hallituksen pj. Lilli Karolan ja vt. kunnanjohtaja Lasse Peltosen johdolla keskustelua valtuuston iltakoulu- ja seminaarityöskentelyn uudelleenkäynnistämisestä. Iltakoulut ja seminaarit ovat tärkeä osa valtuuston yhteistyötä ja yleisempää, valtuuston kokousten väleillä käytävää keskustelua.

Tulevaisuuden suuntaviivoja uuden strategian pohjaksi

Yksi valtuuston tärkeistä tehtävistä on määritellä kunnan tulevaisuuden suuntaviivat. Nämä toimivat esimerkiksi kunnan strategiatyön ja johtamisen pohjana, ja ne ohjaavat myös valtuuston päätöksentekoa.

Kunnan nykyinen strategia on laadittu vuosiksi 2023–2025, ja valtuuston näkemykset tulevaisuuden tavoitteista ovat olennaista tietoa uuden strategian laatimisessa. Tahtotila -projekti aloitettiin kesäkuussa 2024 tulevaisuudenkuvan luonnostelemiseksi. Projektiin osallistuminen oli valtuutetuille vapaaehtoista.

“Tavoitteena oli tarjota valtuutetuille mahdollisuus keskustella yhteisistä asioista ihan ajan kanssa, ja niin että voitiin keskittyä yhteen asiaan kerrallaan”
– kunnanvaltuuston pj. Veikko Kotolahti

Tahtotilaa työstettiin yhteensä kuudessa työpajassa. Jokaisessa työpajassa oli oma aiheensa, johon valtuutetut valmistautuivat etukäteen ja jota käsiteltiin työpajan aikana erilaisin työmenetelmin. Valtuutetut haastattelivat myös kuntalaisia projektin aikana. Työskentelyä ohjasi Sysmän Neuvottelukunnan jäsen Pia Wäistö.

Sysmä 2032 -tahtotila

Projektiin osallistuneet valtuutetut esittävät tulevaisuuden tahtotilaksi ja kunnan kehittämisen tavoitteeksi, että “Sysmä on hyvä paikka kaikenikäisille asua ja elää“.

Valtuutetut totesivat, että kunnan väkiluvun laskun pysäyttäminen ja saaminen jopa kasvuun on kunnan tulevaisuuden kannalta kriittistä. Tehtävä ei ole helppo, mutta työskentelyn edetessä tunnistettiin konkreettisia keinoja, joilla sitä voidaan lähteä tavoittelemaan. Työskentelyn aikana pohdittiin erityisen syvällisesti, mitä hyvä arki voisi tarkoittaa eri ikäisille kuntalaisille.

Kunnan väkiluvun myönteisen kehittymisen kannalta keskeisiksi sidosryhmiksi tunnistettiin lapsiperheet ja työikäiset kuntalaiset. Myös lapset, kouluikäiset ja nuoret määriteltiin kunnan tulevaisuuden tärkeiksi sidosryhmiksi. Lisäksi ympärivuotiset työllistäjät todettiin olennaisiksi, jotta kunta on houkutteleva niin lapsiperheille kuin työikäisillekin. Näille sidosryhmille rakennettava hyvä kunta palvelee samalla niin eläkeläisiä, vapaa-ajanasukkaita kuin kunnassa vieraileviakin.

“Tarvitsemme kunnassa kaikenikäisiä, ja eläkeläiset ovat hyvä voimavara nuoremmille.”
– kunnanvaltuutettu Arja Hiltunen

“Päätöksenteossa meidän tulee kiinnittää jatkossa entistä enemmän huomioita siihen, miten päätöksemme vaikuttavat näihin tärkeisiin ryhmiin.”
– kunnanvaltuutettu Mirja Kalliosaari

Sysmä 2032 -tahtotilan käsittely jatkuu seuraavaksi kunnanhallituksessa, ja sen jälkeen asia viedään kunnanvaltuustoon. Projektiin osallistuneet valtuutetut näkevät tärkeänä, että tulevaisuuden rakentamiseen ja tarvittavien toimenpiteiden suunnitteluun ryhdytään jo tällä valtuustokaudella. Projektin myötä alkaneen hyvän vuoropuhelun ja yhteistyön toivotaan myös jatkuvan.

“Kunnan väkiluvun kääntäminen kasvuun on haasteellinen tehtävä, mutta työskentelyn aikana vahvistui käsitys, että meillä on kaikki edellytykset sen tavoittelemiseksi. Toivon, että projektissa muodostunut toisia kunnioittava, eteenpäin katsova keskustelutyyli jatkuu niin valtuustossa kuin kuntalaistenkin kanssa. “
– kunnanhallituksen puheenjohtaja Lilli Karola

Sysmä 2032 -tahtotilaprojektin loppuraporttiin voit tutustua täällä.