Valitse sivu
Etusivu / Näe & koe / Tervetuloa Sysmään / 10 hyvää syytä muuttaa Sysmään

10 hyvää syytä muuttaa Sysmään

Joustavaa viihtyisyyttä

Sysmän keskustan ympäriltä löytyy kaikki palvelut. Erikoisliikkeet, kahvilat ja ruokakaupat sijaitsevat lähellä kaikkea. Lukuisat yhdistykset ja seurat tarjoavat monipuolisia harrastus- ja osallistumismahdollisuuksia.  Paikalliset asukkaat, vapaa-ajanasukkaat ja matkailijat saavat lähes kaikki tarvitsemansa palvelut Sysmän liikkeistä. Yhdistykset ja järjestöt ovat luomassa osaltaan yhteisöllistä Sysmää ja kirjasto on luontainen tapaamis- ja kohtaamispaikka erilaisine tapahtumineen.

Mahdollisuus monipuoliseen liikuntaan ja kasvatukseen

Sysmässä on useita liikuntapaikkoja ja liikuntapuiston laajennus on käynnistymässä vasta valmistuneen yhteiskoulun ja päiväkodin vieressä (2022). Salibandy ja muut sisäliikuntalajit sujuvat Päijänne-Areenalla esim. Sysmän Voimistelijoiden ja Bandy Boysin toimesta. Sysmän päiväkoti on saanut Salpausselkä Geopark -statuksen ja yhtenäiskoulu tarjoaa yksilöllistä opetusta samassa tiloissa toimivan lukion kanssa. Sysmän Sisu liikuttaa monen lajin parissa ja toimintaa onkin vauvasta vaariin.

Sijainti luo mahdollisuuksia

Sysmä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Lahdesta. Pääkaupunkiseutu on tavoitettavissa parissa tunnissa. Lähimpään kaupunkiin, Heinolaan on matkaa puolisen tuntia. Asuminen maaseudulla, luonnon parissa on tuonut monet ihmiset Sysmään. Kotiovelta saatat päästä suoraan melomaan, veneilemään tai vaikkapa hevosten kanssa maastoon. Golfkenttä löytyy naapurikunnasta Hartolasta, 20 km päässä Sysmästä ja laskettelukeskuksia on useampia tunnin sisällä.

Hienoja vesistöjä

Sysmän sijainti on vesistöjen keskellä loistava. Aivan keskustan lähellä sijaitsee Askonranta sekä Camping alueen uimaranta, jossa pelataan kesäisin myös rantalentopalloa. Laituripaikkoja veneille on useassa satamassa ja Päijänne antaa parastaan kalastukseen sekä vesillä liikkumiseen. Vesistöjen rantaviivaa Sysmällä on lähes 1 000 kilometriä. Sysmän alueita ja saaria kuuluu myös Päijänteen kansallispuistoon, joka täytti 30 vuotta 1.6.2023.

Ainutlaatuista luontoa

Luonto on läsnä kaikkialla Sysmässä. Sysmä kuuluu kansainväliseen Salpausselkä Geoparkiin. Salpausselkä Geopark tarkoittaa veden muovaamaa maisemaa, joka on tyypillistä ja näyttävimmillään juuri Lahden seudun alueella, Salpausselkien halkomana viuhkamaisesti pohjoiseen avautuvien harjujen kanssa. Salpausselkä Geopark nousi UNESCO Global Geopark -kohteeksi 13.4.2022. Päijätsalo, Kammiovuori sekä Onkiniemen liikkuva kivi ovat Geopark-kohteitamme.

Tarjolla kulttuuria ja historiaa

Sysmässä on tarjolla moneen makuun taidetta, teatteria, soittoa, retkiä, aktiviteettia ja tapahtumia. Sysmässä on oma, ympärivuotinen elokuvateatteri Sysmän kino, joka sijaitsee Teatteritalon historiallisessa kiinteistössä. Kuurina teatterin näytökset ovat kesäisin loppuunmyytyjä ja Sysmän Suvisoitto kerää yleisöä esityksiin. Sysmässä on keskiaikainen Pyhän Olavin kirkko, joka restauroitiin keväällä 2023 ja on nykyään esteetön. Kartanokulttuurin ympärillä on erilaisia retkiä. Sysmä on julistautunut Kirjakyläksi 1997 ja Kirjakyläpäiviä vietetäänkin Sysmässä vuosittain. 

Matkailun vetovoimasta virkistystä

Sysmä tarjoaa parastaan myös vapaa-ajan kalastajalle, pyöräilijälle ja luontoliikkujalle. Rantasaunat lämpiävät, polut ja latuverkostot ovat laajat. Majoittumiseen on paljon vaihtoehtoja; persoonallisista majataloista, tunnelmalliseen mökkilomaan sekä kauniin leirintäalueen majoitusvaihtoehdoista aina tasokkaisiin hotelliyöpymisiin. Tainionvirta -hanke kokoaa paikallisia toimijoita yhteen luomaan yhteistyöstä voimaa Itä-Hämeen alueelle. Vapaa Virtaankoski -hanke luo ennallistamisen keinoin entisen sähköntuotannon tilalle matkailu-, virkistys- ja museoaluetta. Hankkeet etenevät vuoden 2024 aikana!

Vireät kylät

Sysmä on täynnä elämää myös kylillä. Pohjois-Sysmässä sijaitsee kylä nimeltään Vintturi, jossa on myös Kammiovuoren lisäksi kuuluisa vierasvenelaituri, pub ja pitseria. Onkiniemen alue taas yltää nelostien varteen itäiseen Sysmään ja sen kuuluisuus on puolestaan Onkiniemen liikkuva kivi. Nuoramoinen on kuuluisa kolmen kartanon muodostamasta, valtakunnallisesti merkittävästä rakennetusta kulttuuriympäristöstään vanhoine rakennuksineen ja peltomaisemineen. Kylätaloilla ja aktiivisilla kyläyhdistyksillä on suuri rooli vireiden kylien toiminnassa.

Sahti ja omaleimaisuus

Sahdilla on Sysmässä edelleen vankka roolinsa. Moniin juhliin ja tapahtumiin sahti kuuluu perustavaa laatua olevana osana. Sysmän sahtimestari valitaan perinteisten Uotinpäivien yhteydessä ja useana vuonna sysmäläinen tekijä on palkittu SM-sahtimestaruuden merkeissä. On arvioitu, että sahtia on valmistettu lähes 2 000 vuoden ajan. Sahti on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2002. Kesällä 2023 Sysmässä kuvattiin sysmäläislähtöisen elokuvaohjaaja Teemu Nikin toimesta elokuva, joka liittyy sahtiin ja omaleimaisuuteen vahvasti. Elokuvan nimi on 100 litraa sahtia ja se valmistuu vuoden 2024 aikana. Kerromme tästä lisää!

Sysmän ulkoinen brändi vetovoimainen

Valtakunnallisesti Sysmä-brändiä tutkittiin online-paneelilla, jonka tuhat vastaajaa edustivat Suomen aikuisväestöä. Yli 40 prosenttia vastaajista sanoi tunnistavansa tai tuntevansa hyvin Sysmän. Sysmän vähintään tuntevista ja tunteita ilmaisseista yli 80 prosenttia kokee Sysmää kohtaan positiivisia tunteita ja vajaa viidennes negatiivisia tunteita. Sysmässä asuvien joukossa positiivisella tavalla merkityksellisiä ja sitouttavia asioita ovat etenkin luonto, sysmäläisyys, palvelut ja asuminen. (NayaDaya Oy, tutkimus v.2021)

Opas maalle muuttoon