Valitse sivu
Etusivu / Näe & koe / Luontokohteet ja reitit / Tainionvirta

Tainionvirta

Tasaisesti virtaava ja luonnonkaunis Tainionvirta yhdistää Päijänteen ja sen itäpuolella sijaitsevat järvialueet. Tainionvirta toimi todennäköisesti jo reilut tuhat vuotta sitten tärkeänä kulkuväylänä ja mahdollisti alueen kehittymisen.  Jokea ylävirtaan kulkivat silloin kauppiaat, sotilaat ja tutkimusmatkailijat ja alavirran suuntaan toivat metsästäjät turkiksia ja metsäkansa tervaa Sysmän markkinoille. Kalastus oli varmasti silloinkin tärkeää ja Päijänteen lohi oli arvossa. Maatalouden kehittyessä otettiin vesivoima käyttöön Tainionvirran lukuisissa myllyissä ja metsätalouden kehittyessä tuli uitto mukaan kuvioon. Tainionvirran läheisyyteen on kehittynyt arvokas kulttuurimaisema, lukuisine kartanoineen.

Tainionvirran reitti Hartolasta Sysmän Päijänteeseen on 43 km, josta 24 km on jokiosuutta. Matkan varrella on 5 koskea, joten pääset näkemään ”valkoistakin” vettä. Tainionvirta on suosittu kalastusjoki ja tyypillisimmät kalat ovat harjus ja taimen, joiden esiintyvyydestä pidetään huoli istutuksin. Kalastuksen lisäksi Tainionvirta on mitä mainion melontaretkeilyjoki. Tottunut meloja meloo päivässä koko pätkän, mutta nautinnollisesti lipuen ja luontoa tarkkaillen ja nautiskellen saa siihen menemään parikin päivää.

Tainionvirran rannalla sijaitseva Haavistonniemen laavu laitureineen on mukava levähdyspaikka melojalle. Laavu on korjattu syksyllä 2018, laavuun on rakennettu lattia, puuliiteri ja vessarakennus on korjattu ja uusi rantautumislaituri rakennettu. Kunta on tehnyt huoltosopimuksen maanomistajan kanssa laavun kunnossapidosta.

Samoin Virtaan kylällä on kunnostettu Kanoottimaja, jossa on laavu, tulipaikka sekä kunnostettu wc sekä puuvarasto. Kanoottimajalta voi myös lähteä kätevästi melontareitille.

Tainionvirran melontareitti

outdooractive.fi/tainionvirta