Valitse sivu
Etusivu / Näe & koe / Luontokohteet ja reitit / Salpausselkä Geopark / Kammiovuoren retkeilyalue

Kammiovuoren retkeilyalue

Kammiovuori, Sysmä

Sysmän Vintturissa sijaitseva Kammiovuori on Itä-Hämeen korkein kohta, jonka laelta avautuu upea maisema kauas alueen metsiin ja järvimaisemaan.  Mäkisessä ja tunnelmallisessa metsämaastossa kulkevan reitin varrella mielenkiinnon herättää seitsemän metrin korkuinen siirtolohkare ”Sysmän Linta” ja Hiskiaan luola, joka perimätiedon mukaan oli 1900-luvun alkupuolella Kammiovuorella eläneen erakon asuinsija.  Haastavasta maastosta huolimatta Kammiovuori on suosittu myös perheinen retkikohteena

Luonto hyvinvoinnin lähteenä ja matkailun edistäjänä / Niina Ihalainen

Reittikuvaus:

Reitti alkaa parkkipaikalta, josta noustaan havupuuvoittoisen sekametsän ympäröimänä kohti Kammiovuorta.  Selkeä polku johdattaa ylöspäin kohti laavupaikkaa, jossa on hyvä tulistella, ennen nousun jatkamista.  Kesällä 2017 Kammiovuorelle tehtiin uusi laavu, puuvarasto, vessa, ruoanlaittopöytä ja portaita, sekä näköalatasanteelle pöytä ja penkit.

Laavun jälkeen polku haarautuu ympyräreitiksi, jonka varrelta löytyy Hiskiaan luola, siirtolohkare Linta sekä itse Kammiovuoren laki.  Kammiovuoren laelta aukeaa vaikuttavat maisemat, mutta jyrkänteen reunalla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.  Polku kulkee hyvin vaihtelevien metsien poikki lehdosta mäntymetsiin ja tunnelmallisiin kuusikkoihin.

Hyvä tietää

Reitin laavulla on kesällä 2017 rakennettu WC ja polttopuita on puuvarastossa laavun lähellä.  Reitin voi kulkea lenkkikengissä, mutta vaelluskengät ovat tukevampi vaihtoehto vaihtelevaan maastoon.  Suoalueen pitkospuut uusiutuvat keväällä 2018. Kammiovuoren laen läheisyydessä sijaitsee yksi Struven ketjun kolmiomittauspisteistä.  Reitin varrella näkyy useita todella koookkaita muurahaispesiä.  3 km päässä sijaitsevassa VIntturin kylässä on laituri veneellä saapuville.  Kylässä on myös majoitusta Vintturin entisellä kansakoululla http://www.vintturi.com.Lähimmät kaupat sijaitsevat Sysmässä.

Vaativuus

Reitti on luokitukseltaan vaativa.  Osiltaan kivikkoinen, juurakkoinen ja jyrkkä polku tuo matkaan omat haasteensa.  Haastavuudestaan huolimatta on Kammiovuori suosittu myös lapsiperheiden keskuudessa.  kallion reunalle poiketessa on kuitenkin noudatettava erityistä varovaisuutta.  Reitin jyrkimpiin kohtiin on kesällä 2017 rakennettu portaat.

Reitin alkuun

Reitin alkuun pääsee omalla autolla.  Sysmästä ajetaan tietä 612 pitkin 24 km kohti Luhankaa, kunnes käännytään oikealle Vintturintielle, jota jatketaan 2 km, kunnes käännytään vasemmalle Nutturintielle, jota jatketaan n. 1 km Kammiovuoren parkkipaikalle.

Lähtö- ja päätepisteet: Kammiovuoren parkkipaikka, Nutturintie 104, Sysmä N61.41.443 E25 41.366

Reitin merkintä: Sinivalkoiset maalimerkinnät

Lisätiedot, valokuvia ja lähialueen palvelut: www.visitpaijanne.fi ja www.sysma.fi

Kammiovuoren reittikartta

Kammiovuori Panorama

Jokamiehen oikeudet