Valitse sivu
Etusivu / Asuminen &
ympäristö
/ Ympäristö ja luonto / Usein kysytyt kysymykset UKK

Usein kysytyt kysymykset UKK

Miten tavoitat ja saat neuvontaa?

Arkisin 9-15 välillä kunnan ympäristönsuojelutarkastajalta 044 7134 529, voit laittaa myös sähköpostia ymparisto@sysma.fi -osoitteeseen.

Jätehuoltoon liittyvä asia?

Lisätietoa täältä.

Mistä löydän jätevesisuunnittelijan?

Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n sivuilla on kattava lista Päijät-Hämeessä toimivista jätevesisuunnittelijoista.

Millainen jätevesijärjestelmä kesämökin pesuvesille tarvitaan?

Jätevesijärjestelmän valintaan vaikuttaa mökin varustetaso. Ympäristöhallinnon sivuilla on kerrottu vaihtoehdoista eri varustetasoille.

Naapurini piha on siivoton. Miten toimin?

Meillä kaikilla on vähän erilainen käsitys siitä, mikä on siisti. Mieti ensin, häiritseekö pihan siivottomuus sinua aivan oikeasti niin paljon, että siihen on puututtava. Vai hyväksytkö sen, että naapurisi hoitaa pihaansa eri tavalla kuin sinä? Keskustele asiasta naapurisi kanssa. Kerro, mikä pihassa huolestuttaa ja tarjoa tarvittaessa myös apua.

Jos asia ei etene yhdessä naapurin kanssa tai pihassa säilytetään hallitsemattomasti kotitalousjätettä tai vaarallisia jätteitä, voit olla yhteydessä ympäristönsuojelutarkastajaan, puh. 044 7134 529 tai ymparisto@sysma.fi

Miten saan tutkitettua kaivoveden laadun?

Kaivovesien laatua koskevaa neuvontaa tekee kunnan terveydensuojeluviranomainen. Sysmän kunnan viranomaisena toimii Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ympäristöterveyskeskus.

Kaivovesiohje

Lintujen ruokinta aiheuttaa haittoja, miten toimin?

Taloyhtiöt ovat omilla järjestyssäännöillä saattaneet kieltää lintujen ruokinnan parvekkeella ja piha-alueella. Mikäli lintujen ruokinta taloyhtiössä aiheuttaa haittaa, niin ensisijaisesti tulee olla yhteydessä isännöitsijään.

Elintarvikkeiden ja ruuantähteiden käyttö on kielletty luonnonvaraisten eläinten ruokinnassa, sillä ne houkuttelevat paikalle myös haittaeläimiä kuten rottia.

Mikäli luonnonvaraiset eläimet aiheuttavat asuinympäristössä viihtyvyys- tai terveyshaittaa, niin terveydensuojeluviranomainen voi kieltää niiden ruokinnan kokonaan.

Kiinteistölläni on rottia, miten toimin?

Paras keino torjua jyrsijöitä on varmistaa, ettei niille ole ravintoa tarjolla esimerkiksi lintujenruokintapaikoilla tai avoimissa komposteissa. Tarkista myös jäteastioiden tiiveys. Lisäksi jyrsijät pitää yrittää hävittää loukkuja käyttämällä.

Jos ongelma on ehtinyt laajentua pahaksi, on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka tekee myrkytyksen. Lisätietoa terveydensuojelusta.

Mihin risut voi viedä?

Risujätteet otetaan maksutta vastaan kaikilla jäteasemilla.

Voinko polttaa purkupuuta tai risuja omalla kiinteistölläni?

Risujätteet otetaan maksutta vastaan kaikilla jäteasemilla tai ne voi kompostoida tai käyttää hyödyksi haketettuna.

Sysmän kunnan alueen jätehuoltomääräykset kieltävät puutarhajäätteen hävittämisen polttamalla sekä taajamissa että haja-asutusalueella. Kuivia oksia, risuja ja käsittelemätöntä puuta saa kuitenkin käyttää esimerkiksi nuotion tai grillin polttoaineena, kun tarkoituksena ei ole jätteen hävittäminen vaan esimerkiksi makkaroiden paisto. Myös juhannuskokon saa polttaa.

Löysin maastosta laittoman kaatopaikan. Mihin siitä ilmoitetaan?

Tee havainnosta kirjallinen selvitys ja lähetä se ympäristönsuojelutarkastajalle. Liitä selvitykseen karttaliite, josta käy ilmi kohteen tarkka sijainti. Voit liittää selvitykseen myös valokuvia.

Millainen on järven vedenlaatu ja syvyys?

Tietoa Suomen järvistä kerätään kahteen tietokantaan.

Järviwiki on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Sieltä löytyvät perustiedot kaikista Suomen yli hehtaarin kokoisista järvistä ja valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa muun muassa havaintoja ja valokuvia. Syötä haluamasi järven nimi etusivun hakukenttään.

Ympäristöhallinnon avoin tieto on järjestelmä, jonka käyttäjäksi tulee rekisteröityä. Sinne on koottu tiedot kaikista Suomen järvistä ja niiden vedenlaatutiedoista. Näihin tietoihin hyväksytään vain ammattilaisen tekemät vesitutkimukset.

Jos näistä lähteistä ei löydy etsimääsi tietoa tai tarvitset apua tulosten tulkintaan, voit olla yhteydessä kunnan ympäristönsuojeluun.

Vedessä on levää?

Jos epäilet, että vedessä on sinilevää, älä käytä sitä löylyvetenä äläkä ruuan valmistukseen. Lue tarkemmat ohjeet levän tunistamiseen.

Ruskea massa tai harmahtava kalvo ojassa?

Poikkeavista havainnoista kannattaa ilmoittaa ympäristönsuojelutarkastajalle puh. 044 7134 529 tai ymparisto@sysma.fi, vaikka ilmiölle löytyykin usein luonnollinen syy.

Esimerkiksi rautabakteerit saa ojassa aikaan pahan näköisen punaruskean massan pohjalle ja öljymäisen kalvon veden pintaan.

Öljyä vedessä?

Kaikki öljymäinen kalvo veden pinnassa ei välttämättä ole oikeasti öljyä. Jos öljyinen kalvo vedessä ei hajoa kepillä koskemalla ja haisee selvästi öljylle, soita hätänumeroon 112. Pelastuslaitos tekee öljyvahinkojen ensitorjuntaa. Hyvin pienistä havainnoista, jotka eivät leviä ojan veden mukana eteenpäin voit ilmoittaa seuraavana arkipäivänä ympäristönsuojelutarkastajalle numeroon 044 7134 529.

Haluaisin ruopata tai niittää. Mitä lupia tarvitaan?

Aina, kun mennään koneella vesistön puolelle, tulee tehdä ilmoitus vesirakennustyöstä Hämeen ELY-keskukselle. Suuremmille ruoppauksille on haettava vesilain mukainen lupa Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ELY-keskus arvioi myös ilmoituksen perusteella luvan tarvetta.

Ruoppaus- ja niittoilmoitus ELY-keskukselle

Tietoa vesilain mukaisesta luvasta

Haluaisin asentaa maalämpöjärjestelmän. Mitä pitää ottaa huomioon?

Jos aiot vaihtaa lämmitysjärjestelmän, ole ensin yhteydessä rakennusvalvontaan, sillä muutokselle tarvitaan yleensä rakennuslupa. Maalämpöjärjestelmän sijoittamiselle on tiettyjä etäisyysvaatimuksia, joiden tulee täyttyä.

Sysmässä maalämmön rakentamisen vaatimukset löytyvät ympäristönsuojelumääräyksistä. POhjavesialueilla ja vedenottamon suojavyöhykkeellä maalämmön rakentaminen on kielletty pohjaveden suojelemiseksi.

Mistä tiedän, sijaitseeko kiinteistöni pohjavesialueella?

Lisätietoja pohjavesistä ja ajantasainen karttatieto pohjavesialueista löytyy valtion ympäristöhallinnon sivuilta.

Kuka määrittelee, milloin talo on asuinkelvoton?

Talon asuinkelpoisuus vaikuttaa mm. jätehuollon maksuihin. Vaikka talo olisi ollut pitkään asumattomana, se ei välttämättä ole asuinkelvoton. Terveydensuojeluviranomaisen määräämä käyttökielto / asumiskielto on asuinkelvottomuuden peruste (esimerkiksi hometalot). Tarvittaessa rakennuksen asuinkelpoisuuden voi arvioida myös kuntotarkastuksiin erikoistunut yritys tai rakennusvalvonta.

Talon määritteleminen asuinkelvottomaksi ei vapauta kiinteistöverosta, vaan kiinteistöveroa maksetaan, kunnes rakennus on purettu.

Olen havainnut jättiputkia. Miten tunnistan vieraslajin?

Paljon lisätietoa vieraslajeista ja niiden hävittämisestä on saatavana Vieraslajiportaalissa.