Valitse sivu
Etusivu / Näe & koe / Kulttuurikohteet ja nähtävyydet / Villa Sarkia

Villa Sarkia

Villa Sarkia on nuorille kirjailijoille, runoilijoille ja kääntäjille tarkoitettu residenssi Sysmässä.  Nuoren Voiman Liitto Helsingistä ja Sysmän kunta ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka mukaan kunta huolehtii itse rakennuksesta ja Nuoren Voiman liitto kirjailijoiden valinnasta.  Sysmän kirjastonjohtajan tehtävänkuvaan kuuluu huolehtia, että kirjoittajat pääsevät asettautumaan taloon ja viihtymään Sysmässä. Kirjailijat asuvat Villa Sarkiassa yleensä muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Heidän toivotaan esiintyvän oleskelunsa aikana esimerkiksi kirjastossa tai koulussa tai jossain muussa paikassa. Vierailunsa jälkeen he laativat oleskelustaan tekstin, joista osa on luettavissa Villa Sarkian blogissa.

Nuoren voiman liiton verkkosivuilta näet hakuajat ja muuta tietoa liiton toiminnasta. Nuoren Voiman liitto

Villa Sarkian avajaisia vietettiin 10. elokuuta 2010. Paikalla oli runoilijoita, kirjailijoita, kääntäjiä ja kulttuurin ystäviä.  Avajaispuheen piti kirjailija Anja Snellman.

Villa Sarkia on ollut alun perin säästöpankin toimitusjohtajan talo.  Viereinen rakennushan on Sysmän Säästöpankin ensimmäinen toimitalo, joka on rakennettu 1898. Villa Sarkia on saanut nimensä paikkakunnalla asuneesta runoilija Kaarlo Sarkiasta.  Kaarlo Sarkia asui Sysmässä vuosina 1943-45, eli viimeiset elinvuotensa.  Nämä kolme viimeistä elinvuotta olivat tuotteliaita Sarkialle.  Tämä komea, pitkä ja luonnonkiharatukkainen runoilija kirjoitti paljon luonnon helmassa, Majutveden rantakivillä hänen nähtiin istuvan ja kirjoittavan. Kohtalon vaaka -runokokoelman runoista suurimman osan hän kirjoitti Sysmässä.  Hänen oman kohtalonsa viimeinen päivä oli 16.11.1945. Villa Sarkiassa on muutamia huonekaluja, jotka on saatu Kaarlo Sarkian kuolinhuoneesta; hentoinen pieni sohva, valkoinen kaappi ja pöytä sekä tuoleja.