Valitse sivu

Ikärajat ja sisältömerkinnät

Ikärajat

Mitä tarkoittavat elokuvien ikäraja- ja sisältömerkinnät?

Ikärajat ovat seuraavat: S eli sallittu kaiken ikäisille, 7, K12, K16 ja K18.

Ikärajoista 7, 12 ja 16 voidaan joustaa lapsen kanssa elokuviin saapuvan aikuisen (yli 18-vuotiaan) vastuulla kolme vuotta. Ikärajasta K18 ei jousteta. Ikärajat eivät ole suosituksia, vaan perustuvat lakiin. Elokuvateattereiden on varmistettava, että elokuvakatsojan ikä riittää elokuvan katsomiseen. Varauduthan tarvittaessa todistamaan ikäsi lippukassalla sekä salin ovella ostaessasi lippuja ikärajamerkittyyn elokuvaan.

S = Sallittu kaikille

7 = Sallittu yli 7-vuotiaille. Aikuisen kanssa (yli 18 v) sallittu 4 vuotta täyttäneille

K12 = Sallittu yli 12-vuotiaille. Aikuisen kanssa (yli 18v) sallittu 9 vuotta täyttäneille.

K16 = Sallittu yli 16- vuotiaille. Aikuisen kanssa (yli 18v) sallittu 13 vuotta täyttäneille.

K18 = Kielletty alle 18-vuotiailta

Sisältömerkinnät

Elokuvat saavat ikärajan lisäksi sisältömerkinnän, joka kertoo, minkä tyyppisten lapsille haitallisten sisältöjen vuoksi elokuvalle on määritelty ikäraja.

Lapsille haitallista sisältöä ovat väkivaltainen, seksuaalinen ja ahdistusta aiheuttava sisältö tai muu näihin rinnastettava sisältö.

Sisältömerkinnät voit tarkistaa Finnkinon nettisivuilta. Finnkinon verkkopalvelussa näytetään elokuvien tiedoissa enintään kaksi tärkeintä sisältömerkintää. Luokittelun tarkat perusteet ja lisätietoja ikärajoista IKÄRAJAT

Lisätietoja Heta Heino, 044 713 4576, heta.heino@sysma.fi

Mikäli jonkin elokuvan soveltuvuus lapsikatsojalle mietityttää, saat apua Media-avain -palvelusta. Media-avain antaa ennakkotietoa elokuvista ja välineitä elämysten purkamiseen yhdessä lapsen kanssa. Koulukinon asiantuntijat esikatselevat uudet lasten- ja nuortenelokuvat arvioiden etenkin niiden myönteisiä viestejä ja soveltuvuutta eri-ikäisille katsojille.