Valitse sivu

Sysmän-tunnuksia

SysmäN-tunnuksia

Sysmän vaakuna, suunnitellut taiteilija Ahti Hammar 1953

Mustassa kentässä on nuolikotelo, jossa kolme hopeista nuolta, nuolikotelon keskellä punainen pienoiskilpi ja pystyssä hopeinen piilukirves. Piilukirves viittaa rakentamiseen ja nuolet eränkäyntiin.

Sysmän viiri

Sysmän silloinen vapaa-ajanasukas Sirkka Ruponen on suunnitellut oman isännän viirin.  Sysmän Rotaryklubi on hoitanut niiden tilauksen ja myynnin.  Viirejä on myynnissä Sysmän kello ja Kulta Ky:ssä.

Sysmän markkinointilogo

otettiin käyttöön samalla kun laadimme kunnalle viestintä-ja markkinointisuunnitelman 2018.  Siinäkin noudatetaan vaakunamme värejä, valkoinen, musta ja punainen ja ä:n pilkut on korvattu hauskasti vaakunan nuolen päillä.

Päijät-Hämeen maakunnan vaakuna

Päijät-Häme ristittiin Vellamon maakunnaksi, kun maakuntavaltuusto hyväksyi 9.6.1997 Päijät-Hämeen maakuntavaakunan.  Sen selitys on ”Sinisessä kentässä vedenneito ja oikeassa yläkulmassa käki, kaikki kultaa”.  Maakuntavaakunan on suunnitellut apulaisprofessori Tapani Aartomaa.

Vellamo-neito on jo antiikin mytologiassa tunnettujen seireenien, naispuolisten vedenhaltijoiden kaukainen sisar.  Kertomuksia ja satuja, joissa mies saa kalanpyrstöisen, yläruumiiltaan paljaan ja tukkaansa kampaavan merenneidon puolisokseen, on tunnetuu laajalti euraasialaisessa kulttuuripiirissä.

Vellamo, vedenhaltijoiden kaltainen myyttinen olento, on seksuaalisesti häilyvä nainen, johon yhdistyy toisaalta eläimellisyys, toisaalta viettelevyys.  Runossa se edustaa nuoruutta, tavoittamatonta luontoa, itsenäisyyttä ja tunnistamatonta, saman aikaisesti haluttavaa kaunotarta ja saalistavaa hirviötä.