Valitse sivu

Sysmän kunta ja Sysmän Vapaa-ajan Asukkaat ry aloittavat yhteistyön kohti kestävämpää ja yhteisöllisempää kuluttamista vertaisvuokrausalusta Circutusta hyödyntäen. Yhteistyö tukee kunnan ilmastostrategiaa pienentämällä asukkaiden hiilijalanjälkeä.

Circutuksen tavoitteena on innostaa sysmäläisiä hyödyntämään omistamiaan tavaroita uudella tavalla: vuokraamalla niitä toisilleen. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden vuokrata varastoihin kertyneitä tavaroita niitä tarvitseville ja toisaalta keinon hankkia uusia kokemuksia ilman suuria investointeja.

Moni mökkivieras haluaa kokeilla sup-lautailua tai maastopyöräilyä, mutta kalliiden varusteiden hankkiminen varastoon muodostuu esteeksi. Kesäasunnolla saattaa olla kaikenlaista pihan laittoa tai remonttia, johon tarvitaan kunnon välineet. Circutus kokoaa käyttötavaroiden vuokraajat yhteen ja antaa myös tavallisille ihmisille mahdollisuuden ansaita rahaa varastoissa vajaakäytöllä olevilla tavaroilla. Samalla syntyy mukavaa yhteisöllisyyttä vakituisten asukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden kesken.

– Vapaa-ajan asukkaiden näkökulmasta tämä on jotakin uutta ja innostavaa, jota voidaan toteuttaa kunnan kanssa yhteistyössä. Yhdistyksen arvoperustankin mukaan tartumme aktiivisesti ja rohkeasti uusiin asioihin sekä toimimme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Circutuksella teemme hyvää ja panostamme tulevaisuuteen, toteaa Sysmän Vapaa-ajan Asukkaat ry:n tiedotusvastaava Sirpa Salonen.

– Sysmän alueen eri Facebook-ryhmissä tulee vastaan toiveita vuokrattavista välineistä, koneista tai vaikkapa trampoliinista. Nyt saamme helppokäyttöisen alustan, jossa vuokraaminen onnistuu mainiosti.

Sysmän kunta puolestaan haluaa olla osaltaan mukana toteuttamassa uudenlaisia ajattelumalleja sekä tapoja, jotka edistävät kestävää kehitystä ja kuluttamista. Jakamistalous tukee ajatusta siitä, ettei kaikkea tarvitse aina omistaa itse tai vastaavasti omistamia tavaroita kannattaa vuokrata eteenpäin. Sysmän yhteisöllinen ilmapiiri varmasti tukee tämän pilotin onnistumista. Kun saamme pilotin käyntiin, katsomme myös kunnan omistamien laitteiden tai tavaroiden liittämistä alustalle, kertoo Sysmän elinvoimakoordinaattori Tarja Kirmula.

Circutuksen idean takana on joensuulainen Lotta Lilja, jolle ajatus tavaroiden yhteiskäytöstä syntyi ratkaisuna varsin tavanomaiseen pulmaan jo 13 vuotta sitten.

– Tajusin, miten paljon omakotitalon varastoon kerääntyy tavaraa, jota tarvitaan kerran tai kaksi vuodessa, hän toteaa. – Idea kypsyi vuosia, mutta viimein digitalisaatio mahdollisti yhteisen virtuaalisen varaston ja vuokraamon kehittämisen.

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on jo nostanut pinnalle monenlaisia kierto- tai jakamistalouteen perustuvia palveluita, jotka ratkaisevat ylituotannon ongelmia eri tavoin. Circutus pyrkii lisäämään tavaroiden käyttökertoja, jotta jokaisen ei tarvitse käydä ostamassa omaan varastoonsa upouusia tuotteita, joita käyttää kuitenkin vain muutaman kerran vuodessa.

– Ennen kaikkea haluamme tarjota palvelun, jota on kiva käyttää, Lilja summaa.

Taustalla on ajatus siitä, ettei kaikkea ole pakko omistaa. Toisaalta, jos tavaraa on hankittu, niiden avulla voi mahdollistaa muille asioita, joihin heillä ei ehkä muuten olisi mahdollisuuksia. On kyse siitä, että asiat voi tehdä fiksumminkin.

Mitä Circutuksen kautta sitten voi vuokrata? Kaikenlaista käyttötavaraa, jota ihmiset omistavat ja haluavat vuokralle laittaa – urheiluvälineistä työkaluihin ja siivousvälineistä juhlatelttoihin. Tavaroiden ilmoittaminen vuokrattavaksi on ilmaista, mutta jokaisesta vuokrauksesta palvelu perii 20 % komission. Circutuksen käyttäjät rekisteröityvät vahvan tunnistautumisen avulla ja alusta tarjoaa turvallisen viesti- ja maksuliikenteen. Tavaran noudosta ja palautuksesta osapuolet sopivat keskenään ja sysmäläinen H-Motors on lupautunut maksutta tavaroiden vaihtopisteeksi, jos sellaista tarvitaan. H-Motorsista voi muotoutua pysyvämpikin vuokrauspiste jos niin halutaan – toisin sanoen vuokraaja voi määrittää H-Motorsin toistaiseksi voimassa olevaksi noutopaikaksi. Siellä voi myös huollattaa laitteita.

Lisätietoja palvelusta: Mitä välineitä tarvitset unelmiesi toteuttamiseen? | Circutus – Vertaisvuokraamo netissä