Valitse sivu
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Kartanoretki

26.7. klo 12:00 - 16:00

Nordenlundin historiallisessa aateliskartanossa tutustutaan itä-hämäläiseen ikiaikaiseen maaseudun perinnemaisemaan. Kivikaudesta asti asuttuna ollut Nordenlundin kartanon ympäristö rakentuu kiehtovista historiallisista kerrostumista. Alueella on runsaasti erilaisia rauhoitettuja muinaismuistoja, esimerkiksi rautakautisia kuppikiviä. Nordenlundin kartanon alue on myös osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, Nuoramoisten kartanokokonaisuudesta muodostuvaa RKY-kohdetta. Nordenlundin kartanon rakennettu kulttuuriympäristö muodostuu maisemallisesti arvokkaista perinneniityistä, joita yhä tänä päivänäkin hoidetaan emolehmien ja vasikoiden laidunnuksella. Lisäksi kartanokokonaisuuteen kuuluu kauniit, osin 1700-luvulla rakennetut rakennukset sekä historiallinen muotopuutarha. Nordenlundin esittelee kartanon rouva, maisemantutkimuksen FM Christina Walden.

Toinen kartano-kohteemme on Virtaan kartano, jossa nautimme myös päiväkahvit leivonnaisen kera salissa ja verannalla.
Kartanot hurmaavat jo ulkokuoreltaan, mutta harva pääsee kurkistamaan, miltä komean kokoisessa kodissa näyttää. Suomalaiset kartanot kätkevät sisäänsä vanhan ajan tunnelmaa, mutta monien sisustukseen on tuotu myös ripaus tätä päivää. Kartanoiden ominaispiirteitä ovat kattomaalaukset, isot salit, suuret peilit, runsas historia ja mielenkiintoiset sukutarinat. Virtaan kartanoa restauroidaan vuosittain, viimeisimmäksi restauroitiin juhlasalin kattomaalaukset kevättalvella 2023. Virtaan kartanon esittelee isäntä Juhani Stjernvall.
Kartanosta lähdettäessä ihaillaan tasaisesti virtaavaa, luonnonkaunista Tainionvirtaa, joka yhdistää Päijänteen ja sen itäpuolella sijaitsevat järvialueet. Opas kertoo Virtaankosken ennallistamisesta ja suunnitelmista. Välimatkojen aikana opas kertoo hieman muistakin Sysmän kartanoista ja matkan varrella olevista asioista.
Retkelle on ilmoittauduttava Raija Hänniselle 044 236 2042 tai matkailujaretkipalvelu@gmail.com
Retken hinta on 50€/hlö, maksu Mobile Payllä 044 236 2042/Raija Hänninen ennen retkeä
Minimihenkilömäärä 35, maksimi 50
Huomioitavaa: mukavat kengät jalkaan, kävelemme ulkona Nordenlundin mailla

Tiedot

Päivämäärä:
26.7.
Aika:
12:00 - 16:00
Tapahtumaluokat:
,

Järjestäjä

Raija Hänninen
Puhelin
044 236 2042
Sähköposti
matkailujaretkipalvelu@gmail.com