Valitse sivu

Tiesitkö jo, että Sysmään on valmisteilla ilmastosuunnitelma, joka tulee ohjaamaan kunnan kestävyystyötä tulevina vuosina? Ilmastosuunnitelman tekeminen on aloitettu viime syksynä ja se toteutetaan yhteistyössä kuuden muun Päijät-Hämeen kunnan – Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän ja Padasjoen – kanssa. Maakuntaliiton koordinoimaan ilmastosuunnitelmien laadintaan on saatu ympäristöministeriön avustus.

Ilmastosuunnitelman valmistelussa on kuultu kunnan henkilöstöä, kuntapäättäjiä sekä asukkaita ja vapaa-ajan asukkaita. Toimenpiteitä etsittiin keväällä muun muassa viranhaltijoille suunnatussa työpajassa sekä kunnanhallituksen kokouksessa.

Asukaskysely

Kesällä kaikki Sysmän asukkaat ja vapaa-ajanasukkaat pääsivät kertomaan ajatuksiaan ja toiveitaan kunnan ilmastotyöhön vastaamalla ilmastosuunnitelmakuntien yhteiseen verkkokyselyyn. Sysmästä kyselyyn saatiin yhteensä 35 vastausta, joista noin puolet tuli vapaa-ajanasukkailta. Kyselyyn vastanneiden mielestä on tärkeää, että kunta pitää huolta puhtaan luonnon säilymisestä, edistää kestävää liikkumista, tekee ilmasto- ja energiatoimia sekä edistää uusiutuvan energian tuotantoa. Asukkaat toivoivat kunnalta kokonaisvaltaista kestävyyden huomiointia kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa.

Useimmat vastaajista kertoivat kiinnittäneensä huomiota oman toimintansa ympäristö- ja ilmastovaikutuksiin esimerkiksi asumisen, ruokavalintojen ja kuluttamisen osalta. Kyselyyn vastanneet toivoivat kunnalta vuorovaikutteista ja asukkaita kuulevaa viestintää kunnan omista ilmastoteoista sekä vinkkejä kestäviin arjen valintoihin ja energiansäästöön. Tärkeinä pidettiin luonnon säästymistä, turvallisia kevyenliikenteenväyliä, lähipalveluiden suosimista, hyvin hoidettua jätehuoltoa sekä joukkoliikennettä ja yhteiskyydityksiä. Sysmän vapaa-ajanasukkaat suosivat mökkeillessään paikallisia palveluita ja toivoivat Sysmään mm. lainauspalveluita, mökkitalkkaripalvelua, sähköautojen latauspisteitä sekä tietoa tilamyynnistä.

Valtuusto hyväksyy ilmastosuunnitelman joulukuussa

Ilmastosuunnitelma on koottu Ilmastovahti -verkkoalustalle ja toimenpiteissä on pyritty huomioimaan kattavasti valmisteluun osallistuneiden henkilöiden ajatuksia. Kunnan päättäjillä sekä muilla sidosryhmiin kuuluvilla henkilöillä on mahdollisuus kommentoida suunnitelman toimenpiteitä syyskuun aikana. Sysmän ilmastosuunnitelman on määrä valmistua syksyn aikana ja kunnanvaltuusto saa sen hyväksyttäväkseen joulukuun kokouksessa.

Lisätietoa:

Emma Husu

Ympäristönsuojelutarkastaja

044 713 4529

etunimi.sukunimi@sysma.fi