Valitse sivu
Etusivu / Näe & koe / Kulttuurikohteet ja nähtävyydet / Teatteritalo

Teatteritalo

Teatteritalo

Väihkyläntie 1, 19700 SYSMÄ

Teatteritalon historiaa Sysmän Teatteritalo on Nyström-Petrelius-Penttilä-arkkitehtitoimiston suunnittelema ja se on rakennettu 1898 Sysmän Säästöpankin toimitiloiksi. Sysmän Säästöpankki oli toiminut jo vuodesta 1880 Hovilan kartanossa, jossa pankin perustaja Onni Schildt asui ja nykyinen Teatteritalo on pankin ensimmäinen varsinainen toimitalo siis vasta 18 vuotta pankin perustamisen jälkeen. Hovilan kartano sijaitsee sen verran kylän keskustasta syrjässä, että oikean pankkitalon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi. Pankin rakentamista varten perustettiin ns hoitorahasto, johon oli pantava puolet vuoden kokonaisvoitosta ja näillä varoilla rakennettiin nykyinen Teatteritalo, silloinen pankki.

Toimikunta teki työtä ansiokkaasti ja 8. helmikuuta 1879 kuntakokous hyväksyi Säästöpankin säännöt.  Senaatti vahvisti ne 12. maaliskuuta 1880.  Sysmän Säästöpankin säännöissä oli joitakin erikoisuuksia, jotka Onni Schildt oli ottanut Jyväskylän pankin säännöistä.  Hänen isänsähän oli Jyväskylän säästöpankin luottamushenkilö.  Pankin voitosta 10 % annettiin pankin esimiehelle, jolle kuului myös pankin kirjanpito.  Pankin voitosta piti 60% siirtää pitäjän sivistystyön kehittämiseen.  Summasta kaksi kolmasosaa piti panna kansakoulurahastoon ja loput pitäjän kirjastolle.  Tästä hyväntekeväisyyspykälästä jouduttiin taloudellisten syiden takia kuitenkin myöhemmin luopumaan. Kantarahasto pankkiin saatiin myymällä pitäjän makasiinista 70 tynnyriä ruista ja 30 tynnyriä ohraa. Pankin johtokuntaan kuului kuusi jäsentä, jotka keskuudestaan valitsivat esimiehen ja varaesimiehen.  Sysmän Säästöpankin ensimmäiseksi esimieheksi valittiin itseoikeutetusti pankin sääntöjen laatija Onni Schildt. Hän hoitikin tätä tehtävää muutamaa keskeytystä lukuunottamatta vuoteen 1913 eli kuolemaansa saakka.

Nykyään Sysmän Teatteritalo toimii Sysmän Kinon kotina.  Sysmän Kino aloitteli toimintaansa jo 2000, ensin kiertävällä elokuvateatterilla, jossa Jari Hallamaa Kangasalta kävi kerran kuussa näyttämässä elokuvia Teatteritalolla.  Oma projektori hankittiin myöhemmin ja nykyään elokuvia näytetään pääsääntöisesti keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, mutta mahdollisuuksien mukaan myös perjantaisin, mikä on useimpien elokuvien virallinen ensi-ilta.  Kesäkuukausina ei elokuvia näytetä.  Elokuvatoiminnasta vastaa Heta Heino, puh. 044 7134576.  Elokuvat valitaan monipuolisesti, kaikenikäiset katsojat huomioiden.
Näytösaikatauluista saat tietoa etusivun tapahtumakalenterista, Sysmän Kinon facebook- ja Instagram-sivuilta sekä Lähilehdestä.

Sysmän Teatteritalo on myös juhlatalo.  Sisään mahtuu 190 henkilöä ja esimerkiksi häissä, jossa on ruokatarjoilu, pöytien kanssa tila on sopiva noin 120 hengelle.  Talo sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla kirkonkylän keskustassa ja tarjoaa hyvät keittiö- ja kylmätilat.  Juhlatalon vuokrauksesta huolehtii Sysmän kunnan tekninen toimi.  Yhteystiedot: 044 7134 528 / Ulla Mannila tai etunimi.sukunimi@sysma.fi

Tarkastele varauskalenteria